În situațiile în care lipsește un număr mare de dinți, iar dinții stâlpi nu ar putea să suplinească funcția dinților pierduți, una dintre soluțiile de tratament este reprezentată de proteza parțială mobilă.
În cazul în care lipsesc toți dinții din interiorul cavității orale, una dintre soluțiile de tratament este reprezentată de proteza totală mobilă („placa dentară”).
Cele două tipuri de proteze se aseamănă foarte mult. Ambele sunt confecționate dintr-un material plastic care reface atât partea de gingie și os, pierdută odată cu dispariția dinților, cât și dinții lipsă.
Singurele avantaje ale acestor două proteze sunt: estetica și costul relativ mic pe care îl implică. Cu alte cuvinte, aceste lucrări arată bine, dar prezintă multe inconveniente.
Deseori, din cauza faptului că protezele totale se mențin doar prin fenomenul de „ventuză”, contactul lor cu alimentele sau cu dinții arcadei opuse poate duce la desprinderea lor. De asemenea, tusea, strănutul sau căscatul pot duce la desprinderea protezelor și pot crea situații stânjenitoare pentru cei care le poartă.
Proteza parțială conține niște elemente prin care se fixează de dinții rămași în cavitatea orală și, astfel, menținerea acesteia este îmbunătățită. Volumul crescut, gradul scăzut al forței și al eficienței masticatorii rămân, însă, inconvenientele protezelor dentare.
În plus, pentru a-și menține funcțiile, acestea trebuie adaptate și căptușite la un interval de 6 luni. În caz contrar, din cauza faptului că osul, pe care se aplică, se află într-o continuă modificare, baza protezelor dentare nu se va mai așeza corect, iar instabilitatea lor va crește.
Dezavantajele acestor tipuri de proteze pot dispărea aproape în întregime în situațiile în care se aplică implanturile dentare. Stabilitatea protezelor, cât și menținerea acestora vor crește semnificativ după inserarea implanturilor dentare.
Pentru mai multe informații cu privire la alegerea metodei de tratament, cereți sfatul medicului dentist și alegeți soluția de tratament optimă situației dumneavoastră.