Sănătatea dentară se află într-o relație strânsă cu starea de bine a individului și cu sănătatea generală a organismului.
Patologiile cronice ale cavității orale se numără printre cele mai răspândite afecțiuni și reprezintă o adevărată problemă din cauza impactului asupra indivizilor și a societății.
Aceste repercusiuni se răsfrâng atât asupra stării generale de sănătate, cât și asupra psihicului indivizilor.
În momentul în care apare durerea la nivelul cavității orale, posibilitatea de a menține o alimentație variată și sănătoasă scade. Lipsa unui tratament presupune o dietă necorespunzătoare cu apariția unor carențe nutriționale. În cazul copiilor și al pacienților vârstnici, aceste carențe pot avea grave consecințe asupra stării generale de sănătate.
În lipsa unei igiene corespunzătoare, cavitatea orală devine o sursă de infecție pentru cele mai importante organe ale corpului. Bacteriile de la nivelul dinților și al gingiilor ajung în vasele de sânge prin care migrează spre celelalte organe ale corpului și afectează funcțiile acestora.
Indivizii cu igienă necorespunzătoare și cu patologii ale dinților sau ale gingiilor sunt mai predispuși către dezvoltarea bolilor de inimă, de plămâni sau a celor, ca diabetul.
În același timp, anumite afecțiuni ce pun în pericol sănătatea pot fi diagnosticate la nivelul cavității orale. Printre aceste afecțiuni se regăsesc: lichenul plan, pemfigusul, sifilisul sau cancerul oral.
Numeroase studii au demonstrat legături de interdependență între aceste patologii. Un exemplu îl reprezintă boala parodontală și sau diabetul. Persoanele care suferă de boală parodontală prezintă un risc crescut de dezvoltare a diabetului, iar cei care suferă de diabet riscă să dezvolte boala parodontală.
Recent s-a descoperit o corelație între bacteriile incriminate în boala parodontală și apariția bolii Alzheimer.
Prezența afecțiunilor dentare influențează în egală măsură și sănătatea psihică a indivizilor. Durerea, lipsa dinților și imposibilitatea de a se alimenta duc la izolare, scăderea încrederii de sine și depresie.
Cu ajutorul unei diete echilibrate, al unei igiene corecte a dinților și al consultului periodic puteți scădea aceste riscuri, vă veți putea bucura de viață și de starea de bine.
În articolul ce urmează puteți afla cum se realizează o igienă corespunzătoare și care sunt principalele mijloace adresate îngrijirii dinților dumneavoastră.
Autor: Dr. Ioana Dabura